KEISTIMEWAAN DAN KHASIAT DOA KANZUL ARSY

KEISTIMEWAAN SERTA KHASIAT DO’A KANZUL 'ARSY
Dari Abu Bakar As-Siddiq r.a, berkata : “Pada suatu hari aku sedang duduk di hadapan Rasulullah di dalam Masjid Madinah AL Munawwarah, tiba-tiba datang Malaikat Jibril a.s. dengan membawa Doa Kanzul 'Arsy lalu diberikan kepada Rasulullah sambil berkata

“Wahai Rasulullah! Sesungguhnya apa yang aku bawa ini, Doa Kanzul 'Arsy yang sejak dari Nabi Adam a.s. dan nabi-nabi lain belum pernah diberi kecuali kepada Dikau.” Kata Malaikat Jibril lagi, “Sesungguhnya aku melihat Doa Kanzul 'Arsy ini tergantung di bawah Arasy selama 90,000 tahun sebelum Allah menciptakan dunia dan segala isinya.
Banyak sekali faedah dan kebaikan dalam mengamalkan Kanzul 'Arsy ini, diantaranya adalah sebagai berikut :
1.     Jika ada anak, isteri, pembantu atau yang lain, yang lari dari rumah dan sudah lama tidak kembali, maka lakukanlah solat dua rakaat (sholat hajat) dengan hati yang ikhlas. Pada tiap-tiap rekaat setelah Surat Al-Fatihah, baca Surat Al-Ikhlas (3x). Sesudah salam baca doa Akasah ini dengan memberikan hadiah bacaan surat Al-Fatihah kepada orang yang dituju (1x) terlebih dahulu, Insya Allah orang yang dituju tersebut akan cepat pulang.
2.        Siapa saja yang tidak mau kekurangan rezekinya maka bacalah doa Kanzul 'Arsy ini, Insya Allah, ia tidak kekurangan rezeki.
3.   Siapa saja yang mempunyai tanggungan hutang dan ingin lekas dapat membayarnya dengan membaca doa ini, Insya Allah akan lekas dapat membayarnya.
4.        Siapa saja yang mau membaca doa Kanzul 'Arsy ini, setiap malam, maka Allah akan selalu melindunginya dari bahaya kebakaran.
5.        Jika akan berpergian baik darat maupun laut, maka bacalah doa Kanzul 'Arsy ini sewaktu akan pergi, Insya Allah ia akan selamat dari marabahaya dan kecelakaan.
6.        Jika ada orang yang sakit gila kerana godaan syaitan atau sakit panas dan di bacakan doa Kanzul 'Arsy ini Insya Allah dalam waktu dekat akan lekas sembuh.
7.      Doa Kanzul 'Arsy ini apabila diamalkan setiap hari dan malam hari dengan hati ikhlas, maka ia tidak akan sakit kecuali sakit yang menyebabkan ia meninggal dunia.

Keistimewaan Khasiat Doa Kanzul 'Arsy
1.        Dapat Menghafal Al Quran.
Sayyidina Abu Bakar As-Siddiq r.a. berkata, Rasulullah SAW pernah bersabda kepadaku, “Wahai Abu Bakar, janganlah kamu tinggal membaca doa Kanzul 'Arsy ini, sebab membaca doa ini bererti akan memperoleh kesejahteraan dan anugerah dari Allah serta dapat menghafal Al Quran dan Kitab.
Sayyidina Usman Ibnu Affan ra. Pernah berkata, “Sesungguhnya aku dapat menghafal Al Quran dengan berkah doa Kanzul 'Arsy ini.” Siapa saja yang ingin menghafalkan Al-Quran, maka tulisan doa ini dengan minyak ambar dan minyak kasturi serta minyak za’faron ditulis dalam mangkuk putih yang diisi dengan air, kemudian airnya diminum selama tujuh hari, InsyaAllah akan lekas dapat diingat.
2.        Dimudahkan Rezeki. Siapa yang membaca doa ini setiap hari, sebulan sekali, setahun sekali atau seumur hidup sekali, maka Allah memerintahkan tujuh puluh ribu malaikat dari langit membawa kebajikan, serta dimudahkan rezekinya dan memperoleh rahmat.
3.  Memperolehi Kekuatan Luar Biasa. Sayyidina Ali bin Abi Thalib Karromallohu Wajhah. berkata, “Aku telah memiliki kekuatan dan keberanian yang luar biasa disebabkan berkahnya Doa Akasyah ini.”
4.     Diampuni Allah Segala Dosa. Membaca dengan benar-benar ikhlas hati kerana Allah secara istiqomah, Insya Allah akan diberi ampunan dan dihapuskan segala dosa. Siapa saja yang membaca doa Kanzul 'Arsy ini sehari sekali atau seumur hidup sekali jika tidak dapat membaca, maka tulisannya saja diletakkan di dalam rumah, Allah akan memberikan ampunan atas dosa-dosanya.
5.        Mendapat banyak Pahala.
Pada hari kiamat Allah akan memberikan pahala yang besar. Hasan Basri r.a. berkata, Rasulullah  bersabda: “Bahawasanya seseorang itu tidak akan memperoleh pahala yang berlimpah-limpah seperti pahala orang yang membaca Doa Kanzul 'Arsy ini.”
Sayyidina Umar Bin Khattab berkata: Rasulullah bersabda: “Wahai Umar bacalah doa ini, karena membaca doa ini akan memperoleh pahala yang sangat besar, tujuh puluh ribu malaikat berbuat kebajikan karena membaca doa ini, satu Malaikat mempunyai mulut, tujuh puluh dan mempunyai kepala tujuh puluh. Tiap satu memuji kepada Allah dan semua itu diberikan kepada orang yang mau membaca doa ini, Allah memberi rahmat kepadanya.”
6.        Ditinggikan Darjat.
Jika didalam hidup seseorang senantiasa membaca doa Kanzul 'Arsy tersebut, niscaya Allah mengangkat derajatnya di dunia dan akhirat. Apabila bangkit dari kubur, wajahnya seperti bulan purnama. Banyaknya malaikat berada di sekelilingnya yang semuanya membawa bendera dari cahaya terus menuju ke surga bersama-sama orang yang membaca doa Kanzul 'Arsy. Orang yang berada di padang mahsyar merasa kagum dan tercengang hairan karena dihormati oleh para malaikat dan orang soleh.
7.        Mimpi Berjumpa Nabi
Siapa saja yang ingin berjumpa dengan Rasulullah dalam mimpi, maka mandilah ia sampai bersih pada malam Juma’at dengan memakai wewangian kemudian melakukan solat dua rakaat (sholat hajat). Kemudian setelah selesai solat, bacalah doa Kanzul 'Arsy ini sebanyak lima kali dengan penuh keihklasan, maka Insya Allah memperoleh anugrah berjumpa dengan Rasulullah  dalam mimpi.
8.        Akan diiringi para Malaikat.
Syeikh Sya’ban r.a. berkata, Aku mendengar dari sabda Rasulullah “Siapa saja yang berdoa dengan doa Kanzul 'Arsy ini, jika ia meninggal dunia, maka akan senantiasa akan mendapat anugerah dari Allah  sebanyak tujuh puluh ribu malaikat yang menghantar jenazahnya ke kubur yang setiap satu Malaikat memancarkan cahaya.” Malaikat berkata: “Jangan takut!, sesungguhnya Allah telah memberikan anugerah kepada engkau nanti hari kiamat dan membuka pintu surga untukmu.” Allah pun berfirman: “Wahai Fulan sesungguhnya Daku malu menyiksa engkau karena telah mengamalkan membaca doa ini.” Wajah Berseri Di Hari Kiamat. Siapa saja yang mau membaca doa Kanzul 'Arsy ini setiap hari tiga kali, kelak pada hari kiamat wajahnya akan seperti bulan purnama tarikh 14 dan masuk surga tanpa kira-kira kerana berkat doa ini.

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "KEISTIMEWAAN DAN KHASIAT DOA KANZUL ARSY"