KHUTBAH JUMAT SINGKAT BAHASA JAWA : NETEPI TUMINDAK JUJUR


KHUTBAH JUMAT SINGKAT BAHSA JAWA : KEJUJURAN
Kejujuran adalah sifat yang utama dan mulia, yang selalu dicontohkan oleh Rasulullah Muhammad   dan dipraktikkan oleh para sahabatnya. karena kejujuran adalah modal utama seseorang untuk bisa menggapai kemuliaan dan keberkahan, tanpa berperilaku jujur maka kita akan digolongkan sebagi orang-orang munafik. Semoga melalui khotbah ini, Allah melimpahkan Karunia-Nya kepada kita untuk bisa selalu bersikap dan berkata jujur dalam setiap situasi dan kondisi dan kapanpun dimanapun kita berada. 

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

اَلْحَمْدُ للهِ الَّذِى أَمَرَنَا بِالصِّدْقِ فِى كِتَابِهِ الْـمُبِــيْنِ. وَأَثْنٰى عَلَى الصَّادِقِــيْنَ. فَقَالَ سُبْحَانَهُ وَتَعَالٰى : يٰــاأَيُّــهَا الَّذِيْنَ آمَنُوْا إِتَّقُوْا اللهَ وَكُوْنُوْا مَعَ الصَّادِقِـــيْنَ. أَحْمَدُهُ عَلٰى نِعَمِهِ الظَّاهِرَةِ وَالْبَاطِنَةِ, وَأَشْهَدُ أَنْ لَا إلٰهَ إلَّا اللهُ وَحْدَهُ لَاشَرِيْكَ لَهُ, وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ الْحَآثُّ عَلٰى الصِّدْقِ وَرَغَّبَ فِيْهِ. اَللّٰهُمَّ صَلِّ عَلٰى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلٰى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمَ تَسْلِيْمًا كَــثِــيْرًا. أَمَّا بَعْدُ : أَيُّــهَا الْـمُسْلِمُوْنَ ! إِتَّقُوْا اللهَ حَقَّ تُقَاتِهِ, وَاعْلَمُوْا أَنَّ الصِّدْقَ صِفَةٌ حَمِيْدَةٌ , قَدْ أَثْنٰى عَلٰى أَهْلِهَا وَوَعَدَهُمْ بِجَزِيْلِ الثَّوَابِ, وَالصِّدْقَ يَكُوْنُ مَعَ النَّاسِ. وَقَدْ قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : عَلَيْكُمْ بِالصِّدْقِ, فَإِنَّ الصِّدْقَ يَـهْدِى إِلٰى اْلبِرِّ, وَالْبِرُّ يَـهْدِى إِلٰى الْجَنَّةِ.



Ma’asyirol muslimin rohimakumulloh.
Monggo kito sami nambahi taqwa dating Allah lan mangertosono bilih sifat jujur puniko salah setunggaling sifat engkang agung lan terpuji, lan Allah kiambak ngalem dhateng tiyang engkang tansah nindaaken kejujuran klawan ganjaran engkang agung. Dawuhipun kanjeng Rasul bilih jujur puniko nuduhaken marang kebagusan, lan kebagusan nuduhakan marang swargo.
Sifat jujur puniko minongko fondasi utawi dasaripun  akhlak engkang sae lan dados modal utami tumuju keberkahan. Sebab sae lan awonuipun tiyang puniko tergantung kejujuranipun, menawi wonten tiyang engkang ketingale kalem nanging taksih purun ngapusi puniko nuduhake builih tiang kasebat dereng dipun kawostanan tiyang sae malah saged kagolongaken tiyang munafik.
Pancen kejujuran puniko penting sanget, amergi sedoyo kesahenan kedah ngliwati utawi ngangge kejujuran. Dawuhipun Allah :
يٰــاأَيُّــهَا الَّذِيْنَ آمَنُوْا إِتَّقُوْا اللهَ وَكُوْنُوْا مَعَ الصَّادِقِـــيْنَ
Hee wong-wong kang kang podho iman, podho taqwaho siro kabeh bareng-bareng karo wong-wong kang podho jujur.
Menikolah sifat engkang dipun beneraken deneng kanjeng Rasul Muhammad engkang tansah nindaki kejujuran secara lahir batin-ipun, mopten namung jujur ing lambe kemawon. Sebab, wonten tiyang engkang nindakkaen kejujuran naliko tingkah jembar lan sekeco, hananging ing wekdal kepepet lanjeng purun ngapusi utawi goroh. Negkang mekaten puniko mboten termasuk ahlus shiddiqiin. Dene tiyang engkang Shiddiq inggih puniko tiyang engkang selalu tumindak jujur wonten ing pundi panggenan, lan wonten ing tingkah jembar utawi kepepet, kados tindak lampahipun poro sohabat.

Ma’asyirol muslimin rohimakumulloh.
Tumindhak jujur mbenjang ing dinten qiyamat badhe manfaati dhateng kito sedoyo, kados Dawuhipun Allah wonten ing Al-Qur’an:
هٰذَا يَوْمٌ يَنْفَعُ الصَّادِقِــيْنَ صِدْقُهُمْ, لَهُمْ جَنَّاتٌ تَجْرِىْ مِنْ تَحْتِـهَا اْلأَنْـهَارُ خَالِدِيْنَ فِيـهَا أَبَدًا. رَضِيَ اللهُ عَنْـهُمْ وَرَضُوْا عَنْهُ, ذٰلِكَ الْفَوْزُ الْعَظِيْمُ.
Artosipun : dino qiyamat iku dinane kejujuran, bisa manfaati tumrap wong-wong kang tumindhak jujur, dhewekne podo oleh swargo kang banyune mili-mili ono ing ngisore, lan wong-wong mahu podho langgeng ono ing swargo, saklasawse Allah ta’ala ngrindhani marang wong-wong mahu, lan wong-wong mahu kabeh podho ridho  utawi seneng, kang koyo mengkono iku ganjaran kang agung.
أَعُوْذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيْمِ, فَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّنْ كَذَّبَ عَلَى اللهِ وَكَـذَّبَ بِالصِّدْقِ إِذْ جَآءَهُ, أَلَيْسَ فِى جَهَنَّمَ مَثْوَى لِلْكَافِرِيْنَ, بَارَكَ اللهُ لِى وَلَــكُمْ فِى الْقُرْآنِ الْعَظِيْمِ, وَأَدْخَلْنَا وَإِيَّاكُمْ فِى جَنَّاتِ النَّعِيْمِ. وَنَفَعَنِى وَإِيَّاكُمْ بِاْلآيٰاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيْمِ. إنَّهُ هُوَ الْغَفُوْرُ الرَّحِيْمُ.


Subscribe to receive free email updates: