KHOTBAH JUM'AT BAHASA JAWA : IKHTIAR NGGAYUH KAMULYAN DUNIA AKHIRAT


Saat kita tidak kompak pada tingkat jasadiyah, satunya minta gula karena memang tubuhnya sangat membutuhkan zat gula namun yang satunya menolak gula karena komplikasi, akhirnya pasti tidak megenakkan. Pada level hakikat yang lebih tinggi kita menginginkan benda “B” tidak kompak dengan jiwa kita yang lainnya yang menginginkan benda “C” akhirnya doa kita tidak terkabulkan gara-gara kurang fokus. Semua pekerjaan jadi bubrah, cita-cita jadi bosah-baseh gara-gara perangkat lunak kita tidak kompetible.

Kita hanya mengandalkan belahan kanan saja, karena kita mengira bahwa belahan kiri adalah jelek, dan parahnya lagi kita menganggap bahwa belahan kiri kita bukanlah kita, yahh... parah kalau berfikiran begitu. Akhirnya penglihatan jadi kabur, bertindak selalu salah, berusaha nggak ada benarnya. Demikian juga dengan otak kita, diajak mikir juga ogah-ogahan. 

Maka dari itu ikhtiyar sangatlah dibutuhkan, seperti paparan dalam teks khotbah jumat berbahasa jawa di bawa ini.


KHUTBAH JUM’AT BAHASA JAWA
IKHTIAR NGGAYUH KAMULYAN DUNIA AKHIRAT

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
اَلْحَمْدُ للهِ الَّذِى خَلَقَ اْلإِنْسَانَ وَعَلَّمَهُ الْبَيَانَ, أَرْسَلَ رَسُوْلَهُ بِالْهُدَى وَدِيْنِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى سَائِرِ اْلأَدْيَانِ, أَشْهَدُ أَنْ لَا إِلٰهَ إِلَّا اللهُ وَحْدَهُ لَاشَرِيْكَ لَهُ , وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ. اَللّٰهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ وَسَلَّمَ تَسْلِيْمًا كَـثِــيْرًا. أَمَّا بَعْدُ: فَيَا أَيُّـهَا النَّاسُ, إِتَّقُوا اللهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَا تَمُوْتُنَّ إلَّا وَأَنْـتُمْ مُسْلِمُوْنَ. وَقَالَ تَعَالَى : يٰاأَيُّـهَا الَّذِيْنَ آمَنُوْا إِتَّـقُوا اللهَ وَالْتَنْظُرْ نَفْسٌ مَا قَدَّمَتْ لِغَدْ, وَاتَّقُوا اللهَ, إنَّ اللهَ خَبِـــيْرٌ بِمَا تَعْمَلُوْنَ.

Maasyirol muslimin rohimakumulloh.
Monggo kito sami ngunjukaken raos syukur dhateng Allah engkang sampun paring pinten-pinten kanikmatan kito sedoyo, langkung-langkung nikmat Iman lan Islam, kanthi keimanan punikolha kito sedoyo sami nyadong mugi saged istiqomah engkang akhiripun pejah husnul khotimah. Sholawat soho salam mugiho tansah katetepono dhumateng junjungan kito Nabi Agung Muhammad engkang sampun paring margi pitedah  nun inggih margi Islam ingkang sampurno.

Kito minongko kum muslim temtu tansah nyuwun dipun paringi wilujeng dunyo akherot, milo, monggo kito tansah berjuang ugi ngatah-ngatahaken ketaqwaan lan amal soleh, nglampahi sedoyo perintah lan nebihi sedoyo cegah. Sebab, sejatosipun menuso menko tebih saking kasampurnan, katah kekirangan lan kekhilafanipun, amergo sak inggiling sedoyo makhluk wonten ing ngalam dunyo puniko wontn Dzat engkang Kuwaos nemtoaken sedoyo perkawis. Awit saking puniko, menungso dipun wajibaken ikhtiyar nebihi sedoyo perkawis ingkang dipun larang, jalaran perkawis ingkang dipun awisaken puniko mboten cocok kaliyan fitrahipun hasmo manungso.

Manungso kepingin pinter, kedah berjuang ngupados ngelmu, kepingin sandhang lan pangan, kedah ngetog kekiyatan kanthi margi engkang halal lan mboten kenging namung angen-angen dawahing emas saking langit, keranten saestunipun langit mboten badhe jawah emas lan perak. Wonten ing Al-Qur’an surat Ar-Ro’du ayat 11

إِنَّ اللهَ لَا يُغَــيِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتّٰى يُغَــيِّرُوْا مَا بِأَنْفُسِهِمْ (الرعد : 11)

Engkang artosipun “Saktemene Allah ora bakal ngowahi opo kang disandhang dhening sawijinng kaum, sahenggo kaum mau gelem ngreko doyo opo kang wis di alami mau”
   
Maasyirol muslimin rohimakumulloh.
Milo puniko, sedoyo kaum muslimin dipun wajibaken ikhtiyar suopados tansah èngét bilih sedoyo perkawis gumantung wonten Ngarso dalem Allah . Menawi usahanipun menguso puniko saged kadumugen hakikatipun saking Keparengipun Dzat Kang Moho Welas Asih. Menawi Allah dereng maringaken kadumugen sedoyoipun temtu mboten saged kadadosan. Kito, minongko umat Islam kedah anggadahi keyakinan bilih “Mboten wonten engkang saged ngaliangi punopo-punopo engkang Paduko paringaken, lan mboten wonten ingkang saged maringi punopo-punopo inkang Paduko alang-alangi”.   
Saklebetipun ikhtiyar, kito mboten pareng rumahos putus asa utawi nglókró saking Rahmatipun Allah. Kito kedah ikhtiyar kanthi tlaten lan teliti, sebab sinten kang mangertos menawi Allah sampun paring Rahmat dipun  takdiraken Insya Allah badhe kabul, jalran Allah Dzat kang Moho Welas lan Moho Asih.

Kabegjan ugi saged dipun istilahaken “Al-Falah”. Al-falah puniko saged dipun  tenggo tanpo usaha, hananging kedah dipun gayuh mawi sewelas perkawis, inggih puniko : (1) nindakaken Zuhud (2) kerso maos Al-Qur’an (3) sekedhik ngnedikane (4) nebihi perkawis syubhat (5) sholat kanthi khusyu’ (6) remen sesrawung dhumateng tiyang soleh (7) Andhap asor (8) lubo / mboten medhit (9) ngraos tresno dhumateng sesaminipun tiyang mukmin (10) purun nglampahi gesang engkang mugunani dhumateng masyarakat lan (11) tansah eling pejah.
Punopo engkang kasebat ing kitab Durrotun Nasihin nginggil kolo waho minongko usaha-usaha engkang luhur, engkang kedah dipun tindakaken kagem nggayung Al-Falah minongko Rahmat kang sejati. Insya Allah kanthi mekaten kito bakal enggal-enggal saged wangsul dhateng margi engkang leres supados gesang kito pikantuk Ridho soho tansah wonten pangayoming Allah
Monggo kito sedoyo tansah ndedungo supados saged kagolongaken tiyang-tiyang engkang Muttaqin, engkang saestu-estu taqwa wonten ngarso dalem Allah . Mugi-mugi gesang lan sedoyo perkawis kito tansah dipun gampilaken dening Allah saged ngamalaken tuntunan agami kanthi sak-sae-saenipun. Mugi-mugi gesang kito mekto manfaat dhateng ummat. Amin.   

أَعُوْذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيْمِ. إِنَّا فَتَحْنَا لَكَ فَتْحًا مُبِــيْنًا. لِـيَغْفِرَ لَكَ اللهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْـبِكَ وَمَا تَــأَخَّرَ وَيُــتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَيْكَ وَيَـهْدِيَـكَ صِرَاطًا مُسْتَقِـيْمًا, وَيَـنْصُرَكَ اللهُ نَصْرًا عَزِيْزًا. بَارَكَ اللهُ لِى وَلَــكُمْ فِى الْقُرْآنِ الْعَظِيْمِ, وَنَفَعَنِى وَإِيَّـاكُمْ بِاْلآيَـــاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيْمِ, أَقُوْلُ قَوْلِى هَذَا فَاسْتَغْفِرُوْهُ, إِنَّهُ هُوَ الْغَفُوْرُ الرَّحِيْمُ.

Khutbah Kedua
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِيْ أَمَرَنَا بِاْلاِتِّحَادِ وَاْلاِعْتِصَامِ بِحَبْلِ اللهِ الْـمَتِــيْنِ. أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَشَرِيْكَ لَهُ، إِيَّاهُ نَعْبُدُ وَإِيَّاُه نَسْتَعِيْنُوَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ, اَلـْمَبْعُوْثُ رَحْمَةً لِلْعَالـَمِيْنَ. اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّـدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ أَجْمَعِيْنَ. عِبَادَ الله، اِتَّقُوا اللهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَا تَمُوْتُنَّ اِلَّا وَاَنْتُمْ مُسْلِمُوْنَ. إِنَّ اللهَ وَمَلاَئِكَتَهُ يُصَلُّوْنَ عَلَى النَّبِيِّ، يَاأَيُّهاَ الَّذِيْنَ ءَامَنُوْا صَلُّوْا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوْا تَسْلِيْمًا. اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى سَيِّـدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ وَقَرَابَتِهِ وَأَزْوَاجِهِ وَذُرِّيَّاتِهِ أَجْمَعِيْنَ.
اَللَّهُمَّ أَصْلِحْ جَمِيْعَ وُلاَةَ الْـمُسْلِمِيْنَ، وَانْصُرِ اْلإِسْلاَمَ وَالـْمُسْلِمِيْنَ، وَأَهْلِكِ الْكَفَرَةَ وَالْـمُشْرِكِيْنَ وَأَعْلِ كَلِمَتَكَ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ. اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُسْلِمِيْنَ وَالْـمُسْلِمَاتِ وَالْـمُؤْمِنِيْنَ وَالـْمُؤْمِنَاتِ اْلأَحْيَاءِ مِنْهُمْ وَاْلأَمْوَاتِ، إِنَّكَ قَرِيْبٌ مُجِيْبُ الدَّعَوَاتِ وَيَاقَاضِيَ الْحَاجَاتِ. اَللَّهُمَّ افْتَحْ بَيْنَنَا وَبَيْنَ قَوْمِنَّا بِالْحَقِّ وَاَنْتَ خَيْرُ الْفَاتِحِيْنَ. رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّار.
 عِبَادَ اللهِ، إِنَّ اللهَ يَأْمُرُ بِاْلعَدْلِ وَاْلإِحْسَانِ وَإِيْتَاءِذِى اْلقُرْبَى وَيَنْهَى عَنِ اْلفَحْشَاءِ وَاْلـمُنْكَرِ وَاْلبَغْىِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُوْنَ,  وَاشْكُرُوْهُ عَلَى نِعَمِهِ يَزِدْكُمْ, وَاسْئَلُوْهُ مِنْ فَضْلِهِ يُعْطِـكُمْ, وَلَذِكْرُ اللهِ أَكْبَرُ


Subscribe to receive free email updates: